Sist oppdatert: 16.10.2019 22:08

Tradisjonsmat: klubb og duppe

  TEKST: KJELLAUG KJENSRUD
BILDE: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

Klubb og duppe er tradisjonsmat på sitt beste.  Denne retten finnes i mange "dialekter" rundt om i landet.  Vi anbefaler leserne å prøve hedalsvarianten.  Her kan vi love dere et mektig måltid med påfølgende behov for middagslur!

Dette oppslaget ble første gang publisert i 2006.

Her kommer oppskriften:

  • 3 kg renska potet, gjenne Kerrs Pink. Rasp ell mal på kvenn.

  • 800 g grynmjøl (byggmjøl). Skjåk-mjøl e bra.

  • 200 g kveitemjøl

  • 1 ss salt

Bland alt gøtt samen. Bruk ein stor kjel, vid og låg. Kok opp ca. 5 liter vatn og 3 ss salt.

Skjær spikjiskinke og steikeflesk i terninger. Nokko te å legge inni klubben, resten te å steike i panna og eta attåt.

Fyll ein bolle med kalt vatn te å duppe finga i. Form ein neva klubberøre i handa, klem og legg flesk inni, klem att og legg i kokanes vatn med ei tresleiv.

Kokes i 1 ½ - 2 timer.
Kårotskælker kokes med den siste ¾ timen.

Duppe

Kan lagas tå mysua frå desserosten. Mysua kokes inn te prim. Det tek ca. 2 timer. Ha i 1 ss gøtt smør, 1 dl fløyte og 3 ss farin. Og litt sukkerbroning viss du vil ha mørkere farge.

Har du itte mysu, lagar du duppa tå 1 ½ del vatn og prim/bronost, gjenne ein resteskælk, ell 10-12 skiver.

Dei andre ingrediensa som åvafør.Synes du det tek før lang tid å koke inn te passe tjukk saus, kan du laga mjøljamning tå 1 ss kveitemjøl og elite kalt vatn.

Te klubb drikk vi mjølk.