Sist oppdatert: 10.04.2020 10:10

Ungdomsbedrifta TecnoWash med smart oppfinnelse

  ARNE HEIMESTØL
Seks elever ved Tomb videregående skole har funnet en velfungerende praktisk ordning på hvordan man kan rengjøre spaltegolv i fjøs fra undersida. Løsningen er en høytrykksspyler med tilleggsutstyr.

To av de seks elevene er fra Sør-Aurdal, Magnus Øverby (Hedalen) og Hans Ole Grimsrud (Begnadalen).

Fra venstre: F. v.: Magnus Øverby (Hedalen), Hans Ole Grimsrud (Begnadalen), Gudbrand Gamkinn (Gran), Ole Edvard Kaaen (Rakkestad), Øyvind Telstø (Etnedal) og Even Østeby (Slitu). Foto: Privat

 

Foto: Privat

Juryen for ungdomsbedrifter i Ungt Entreprenørskap kåra nylig Tecno Wash til beste ungdomsbedrift i Østfold, og bedrifta fikk også førstepris for beste logo i tillegg til at de var best på bærekraft. Dermed er Tecno Wash kvalifisert til NM.

Forlenger levetida til spaltegolv

– Kumøkk tærer på betong og metall i spaltegolv i fjøs. Å få rengjort golvet fra undersida er en utfordring, forteller Magnus.


Magnus Øverby. Foto: Arne G. Perlestenbakken

– De fleste bønder har en høytrykksspyler. Det vi har laget, er tilleggsutstyr, utforma som et anker. To dyser vender oppover, og dermed kan en rengjøre golvet fra undersida med vann. Formålet med dette er å forlenge levetida til spaltegolvet.

Det er en prototyp elevene har laget. De vurderer nå om det skal monteres en skjerm på spyleren. Målet er da å hindre sprut mot taket i fjøset. Det kan også være aktuelt å montere på hjul slik at spyleren blir lettere å bruke.

– Høytrykksspyleren er testa i kufjøset på Tomb, og den fungerte godt, forteller Magnus.

Sterk ros fra juryen

Juryen begrunner førsteplassen på følgende måte: «Denne bedriften blir noe mer enn «bare» et skoleprosjekt. Den har luft under vingene allerede, og har potensiale til å ta helt av – også internasjonalt!»

TecnoWash UB satser stort på bærekraft, og ble også belønnet med Borregaards bærekraftspris. – Betongproduksjon er en av klimaverstingene, og står for hele 5 % av klimagassutslippene. Vårt produkt vil spare både miljøet og bondens økonomi, forklarer de engasjerte gullvinnerne til Ungt Entreprenørskap.

Også i kategorien størst verdiskapingspotensial, mente juryen at TecnoWash UB var den beste kandidaten. – Vi har en stor målgruppe i landbruket. Bare i Norge er det mange tusen potensielle kunder blant både melkebønder og produsenter av kjøttfe, forklarer guttene i TecnoWash i sin videopitch til juryen.

Norgesmesterskapet

Tomb videregående skole ble, som andre skoler, stengt på grunn av koronapandemien. Dermed ble konkurransen avgjort på nettet. Slik blir det med NM i neste uke også. De seks guttene har laget en video som presenterer oppfinnelsen. En rapport supplerer presentasjonen.

– Skole med godt rykte

Det er mange ungdommer som har gått på Tomb videregående skole i Østfold. Magnus går nå på VG2 landbruk, og planen er å fortsette til han har studiekompetanse.

– Skolen jeg går på, har godt rykte. Når hedøler skal på videregående skole, må de fleste bo borte. Det er flott å bo på internat. Her får vi fire måltider om dagen. I år deler jeg leilighet med Hans Ole fra Begnadalen, avslutter Magnus.


Hans Ole Grimsrud. Foto: Arne G. Perlestenbakken