Sist oppdatert: 01.05.2020 19:27

Nytt liv i mange bikuber

  ARNE HEIMESTØL

Ante Nilsson fra Hedalen og Erlend Bringsli fra Leirskogen har etablert firmaet Honning fra Valdres. Nå klargjøres et stort antall bikuber for ny sesong. Hedalen.no vil følge de to birøkternes virksomhet utover sommeren og høsten.

Antall bikuber i Norge er nesten halvert siden 1980-tallet, opplyser Norges birøktlag. Det nyetablerte firmaet har fulgt lagets oppfordring om å kle seg i hvitt og starte med honningproduksjon.

– Vi ønsker å satse på en større produksjon av honning og biprodukter og å distribuere disse lokalt, forteller Ante.

– Vi vil lage lokalforankrede kvalitetsprodukter og honning vi skal være stolte over. Hver type honning har sin egen karakter og historie knyttet til området den kommer fra.

Travle skapninger

I en bikube er det opp til 50–60 000 bier om sommeren. Et bisamfunn består av en dronning, noen hundre hannbier (droner) og mange tusen arbeidsbier. Biene utfører livsviktige oppgaver i naturen.

Visste du at biene må foreta 40 000 flyturer og besøke 20 millioner blomster for å få nok nektar til 1 kg honning?


Nærbilde av arbeidere

– Honningbiene er kjent for sitt «døvstumspråk», der de kan fortelle hverandre hvor de skal fly for å finne honningkilder kanskje flere kilometer borte. De nytter spesielle dansebevegelser som blir forstått av andre, de gir opplysninger om kompassretning og avstanden til stedet, skriver Store norske leksikon.

Ønsker du å bli bedre kjent med disse skapningene, kan du leie én eller flere bikuber fra Honning fra Valdres.

Klargjøring for ny sesong

Arbeidet med å klargjøre bikubene har startet. Om vinteren fores biene, og det er alltid spennende å se om formengden har vært tilstrekkelig.


– Noen kuber trenger litt starthjelp med pollenerstatning eller litt sukkervann for å stimulere egglegging. Sommeren vår er kort, og vi ønsker sterke bifolk til  blomstringen setter i gang for alvor, forteller Ante.
 

Innen få uker er alle rammer med fôr biene har hatt i vinter, fjernet. – Vi vil ikke ha sukker sammen med nektaren som til slutt blir til vår gode honning. De rammene kan vi lagre i fryseren hvis det skulle komme kuldeperioder og biene skulle trenge litt ekstra fôr i sesongen eller til neste vinter.
 

– Nå er alle kubene i egglegging, og i noen har det allerede krøpet nye arbeidsbier (gråtasser), så man kan trygt si at vi gleder oss til det bare blir mer og mer blomster.


To snøfall med kort mellomrom vitner om at det fortsatt er overgang mellom vinter og vår. I kommende uke er det varslet sol og varmere vær. Snart summer det tusenvis av bier i blomsterenger.
 


Sommerhonning