Sist oppdatert: 07.02.2017 06:49

Fullfinansiert løypemaskin tatt i bruk av HIL

  TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: GEIR STILLINGEN

Fredag kom løypemaskina HIL har kjøpt av et løypelag på Vikerfjell. Søndag ble hele lysløypa ved skolen kjørt opp.


Den brukte løypemaskina kosta 500 000 kroner inkl. moms.

Stor var gleden da Hedalen idrettslag 25. mai 2016 kunne ta imot en gavesjekk på 300 000 kr fra Sparebankstiftelsen DNB til innkjøp av ny løypemaskin. Gleden var ikke mindre da laget mandag fikk beskjed om at det var gitt 166 000 kr i tippemidler fra skiforbundet i Oppland til samme formål.

Bedrifter, lag, foreninger og privatpersoner har også bidratt med rundt
150 000 kr. Løypemaskina er fullfinansiert, og det er satt av midler til grundig sørvis og oppgradering. Denne har ildsjelene Harald Kjensrud og Helge Norby ansvar for, og da regner skigruppeleder Geir Stillingen med at HIL vil ha en velfungerende løypemaskin i årene som kommer.


Helge Nordby har bidratt sterkt til å få på plass den nye løypemaskina. Fra nyttår og
til sist uke har HIL hatt en lånemaskin av samme type. Den har fungert meget bra.

Vinteren vi har hatt etter jul, har bydd på store utfordringer for dem som kjører opp lysløypa. Pisten-Bully-maskina fra 1984 har gjort god jobb i mange år, men ishakking egner den seg ikke til.

– Maskin, Paana 125 er en forholdsvis liten og nett maskin som passer godt til et ski-/parkanlegg. Den har egenskapene til en større maskin, men er lett å håndtere. Dette gjør den også ganske populær og ikke så lett å få tak på i bruktmarkedet, forteller Helge Nordby.


– Største fordelen med denne er nok fresegenskapene, noe vi har sett fordelen av disse ukene vi har hatt skirenn. Det viste seg mulig å få harvet opp øverste del av sålen slik at en kunne gå på ski. I tillegg har den sporfres som freser bare enkeltspor og gjør det enda enklere å lage skispor når det er hardt. 


For preparering i løssnø har maskina sidevinger som kan legge snø ned på sidene, og preparere enda bredere trase.

 

Komforten for fører er langt bedre en på den gamle maskina. Det er varmt og godt inne, og alle funksjoner kan betjenes fra førerplass. På den gamle måtte en ut og inn av maskina for å sette ned en av sporsetterne.


Helge Nordby og Harald Kjensrud har langsiktige vedlikeholdsplaner for den nye maskina


Maskina har sporfres som kan lage spor selv om forholdene er vanskelige


Perfekte spor i tynt snø- og islag


Den gamle og den nye maskinen