tPublisert:  10.11.06

 

 

Vellykket Berte-tur

Tekst: ARNE HEIMESTØL
Foto:  GRETE ØSTERÅS

I fjor måtte Berte-turen fra Fledda til Vassfaret avlyses på grunn av dårlig vær.  Slik ble det heldigvis ikke i år.  77 turglade damer gjennomførte den nattlige vandringa langs Dølavegen - i Berte Skrukkefyllehaugen sine fotspor. Det var nemlig denne veien Berte brukte når hun skulle til Hedalen.  De fleste av deltakerne kom utenbygds fra, og mange av disse hadde lest om årets tur på Hedalen.no.

Det var  BERit Bakke  GreTE Østerås som stod bak også denne vandringa.  Opplegget ble gjennomført for første gang for to år siden. Arrangørene hadde forberedt seg godt, og her var det få dødpunkter.  Løypa var godt merka, og allerede under oppstigninga fikk deltakerne servert seigdamer, for det måtte det jo være! Og den muntre gjengen tok stopp når det passet,  og da ble det gjerne sunget fra heftet de hadde fått utdelt.

I år fikk damene se svært mye multeblomster.  Kanskje blir det flere turer oppover Fledda seinere i sommer?  Grete tok seg god tid til å fortelle om både flora og fauna i området.

Ved Storausttjern, da natta var på det mørkeste, tok følget et par timers rast ved bål. Nå var temperaturen + 4 grader.  Ved bålet fortalte Grete om Berte Skrukkefyll-haugens spesielle liv.  Tekster fra "Der Villmarka suser" av Mikkjel Fønhus ble også framført.Fra oppstigninga

Fra matpausen ved Storausttjern

 Fra matpausen ved Storausttjern


Den yngre garde snek seg til en dupp?


Ved soloppgang


Vakkert!

Da det begynte å lysne igjen, gikk følget videre opp på Hansesprangkollen.  Her fikk damene med seg soloppgang - tross lavt skydekke.

Turen fortsatte til Hansesprangsetra.  Der var det ny stopp, og alle fikk høre den dramatiske historia om Anna Bragerhaug. Anna var budeie på setra  i 1943 . En vakker augustkveld kom ho fra bua ned langs stien. I hendene bar hun mjølkespann. Kyrne var på plass på båsen da storoksen kom ned fra åsen.

Oksen, som før hadde vært snill, hadde blitt olm. I et voldsomt angrep fraktet han budeia over setra til et furutre et steinkast vestom seterkvea. Broren, Hans, fant Anna ei stund seinere. Da var hun død.

På samme plass fortalte Grete om flyslipp i Vassfaret og andre historier fra krigstida.

Følget fortsatte videre ned langs Juvbekken til Bjørke. Ved bjørnehiet fikk alle servert bamsemums.

Etter en liten sving med buss bortom Skrukkefyllhaugen, smakte det godt med morgenmat ved Mælodden.  Harry Østerås og Bjørn Rune Bakke sørget for flott oppdekking, og flagget var heist til ære for de spreke damene.

Soloppgang

Nedfart til Vassfaret

Hansesprang

Bjørnehiet

Feiring av 50-årsdag

Spesialdekket bord for 50-åring

Frokost

Trøtte - men glade

Mateservering

Kaffe ble servert fra en diger kjele


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |