tPublisert:  10.11.06

 

 

Gleder seg over blide skiturister

ARNE HEIMESTØL

--Det var mange blide skigåere å treffe i løypene i Hedalsfjella mandag.  Noen hadde sagt at de ikke ville støtte løypemaskin.  Men flere har skiftet syn og kommer til å kjøpe andeler etter at de har sett hva en slik maskin kan utrette.  Dette forteller løypekjører og hytteeier Roger Hybertsen til Hedalen.no.

Mandag ble en flott dag i fjellet.  Seint på søndag stoppet snøværet.  30-40 cm nysnø bidro til at målestaven på Søbekkseter viser 140 cm. 

Arvid Nordby hentet løypemaskina tidlig på morgenen og kjørte opp løyper til Seterknatten og Fledda.  Deretter overtok Hybertsen.  Han kjørte først til Surtind, deretter mot Rennsjøen.  Det viste seg at løypene Olaf Ødegaard hadde kjørt dagen før, holdt seg bra.  Derfor prioriterte han å få opp traseen fra Surtind til Storausttjern.

Dette ble litt av en utfordring, for her var det både sukkersnø og dyp nysnø. Etter flere forsøk kom han seg til toppen før Storausttjern.  Med lite diesel på tanken satte han kursen mot Søbekkseter igjen.

I dag kommer Hybertsen til å bruke snøscooter til å glatte på sporene mellom Surtind og Storausttjern. For nå sendes den første prøvemaskinen tilbake til leverandøren.  Onsdag kommer en ny maskintype.  Den er bredere, to tonn tyngre og har kraftigere motor. 

--Skal løypene bli gode, må det være en skikkelig såle.  Det vil bli lettere å få til når vi starter løypekjøringa tidlig i vintersesongen, sier Hybertsen.

Han håper at hyttegrendene kan gå sammen om å forberede neste sesongs kjøring.  Det er behov for å gå nøye gjennom traseene og merke hvor en skal kjøre.  Noe skog og kratt må fjernes.  Kanskje må en flytte noen steiner, og til slutt må det settes ned skikkelige merkestaurer.  Dette vil gjøre det lettere å holde maskina på riktig kurs. 

Skulle det bli driftsstans på løypemaskina, vil vi kunne bruke snøscooteren som er innkjøpt til løypelaget.  Sammen med fjøsmatter, som vi tidligere har omtalt, og sporkall kan den gjøre bra arbeid på noen føreforhold, og den kan også brukes til å kjøre opp tilførselsløyper til hovetraseene.

 --Nå skal jeg ha meg en skikkelig skitur selv, sier Hybertsen.  Han er en ivrig langrennsløper og har stor glede av å gå blant annet Birkebeineren.  -Ikke glem at høystandardløyper øker verdien hyttene i Hedalsfjella, avslutter Roger.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |