t



Publisert:  10.11.06

 

 

Hedalsbunad

SIGRID HAUGEN

”Bunad – klesdrakt som i større eller mindre grad er ei gjenopptaking av lokale folkedrakttradisjonar.” (Bunad- og folkedraktrådet)

Elling Goplerud

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Elling Goplerud 1922

En hedøling ca. 1860
 

Gamle bilder viser at på andre halvdel av 1800-tallet hadde flere karer i Hedalen fått seg bunad. Se bilder s.363, 381, 420, 572... i bygdeboka.

Gardsmuseet i Goplerud har fortsatt trøya (eller jakka, som vi sier i dag) til Elling Gopleruds bunad. (s. 4..) Her kalles den Hedalsbunad.
Valdres bygdebok, b. 5 ,1, s. .. gir en grundig beskrivelse av den lokale draktskikken.

Til sammen gir disse kildene oss et ganske godt bilde av hvordan den gamle hedalsbunaden for karer så ut.

Mange hedalskarer vurderer i disse dager å anskaffe seg bunad, festplagget framfor noe. Valdresbunaden er kjent og kjær, men hvorfor ikke vurdere et enda mer lokalt alternativ?

En sjøloppnevnt komite av interesserte har det siste halvåret jobba med saken: Kjellaug Kjensrud, Marianne Bjørnstad, Ann Karin Samsing, Arnstein Kjensrud og Sigrid Haugen.

Vi har ei dyktig sydame i Ann Karin, de andre hjelper til på ulike måter.
Sydamene er nå i full gang med arbeidet, og går alt som vi håper, vil
Arnstein vise fram bunaden 17. mai. Se godt på parkeringsvakta på skolen den dagen!


Litt mer om kildene vi har brukt:

Ole Skålebråten (1862-1954) gikk i sin ungdom i skredderlære i Hønefoss, og vi tror at han kan ha sydd flere hedalsbunader. I Hedalen ble trøya kalla rundtrøye, og både den og buksa (flakbrok eller spjeldbrok) er nøye beskrevet i Valdres bygdebok, b5,del 1.

Bunaden har felles trekk med bunader både fra øvre Valdres og fra Ringerike, en naturlig følge av Hedalens plass på kartet.

Vi har konsultert Bunad- og folkedraktrådet på Fagernes, som ga oss mange gode råd. Les mer om bunader på deres nettsider.

Takket være disse kildene, samt Mari Gopleruds velvillige utlån av Ellings gamle bunadjakke, har Ann Karin vært i stand til å lage mønster og sy den ”nye” hedalsbunaden.
De siste dagene har det vært hektisk sy-aktivitet. Her er noen smakebiter fra dugnaden:

Håndsøm - detalj

Marianne syr skjorte

En knapp på vevstoffet

Skisse av jakka

Sydamene

Sydama studerer originalen

Pressing er viktig


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |