Sist oppdatert: 02.08.2007 07:20

Ikke noe juks her

ARNE HEIMESTØL
 
   
På Kølhus (Bjørke), stedet etter Gunnar Bergsrud, pågår det arbeid med å gjøre hovedhuset og stabburet klart til at Monica Hømanberg Åsli, som vant trekkinga i Tingretten i Valdres, sammen med sin familie skal flytte inn i løpet av høsten.

Tømrer Jarle Hømanberg og to medhjelpere har fått en spesiell jobb. Sjelden har de kommet til et arbeid der alt til de grader er i lodd og vinkel som her.


Jarle Hømannberg

– Her har det ikke vært noe juks, fastslår Jarle. Spesielt imponerende er det å se hvordan panelbordene er skåret og høvlet. Åreringene i bordenes rettside buer inn mot margen. Slik er det på alle bord både i huset og også i materiallageret på låven. Dette gjør at lister slutter tett til vegger og golv.

Hømanberg har merket seg at både vegg- og golvpanel har solide dimensjoner. 35 mm golvbord er solide saker og i overkant av hva som brukes i dag.

Gunnar Bergsrud hadde innredet første etasje. Her blir det nå stue, stort kjøkken og gang. Andre etasje var ikke ferdig, men forberedelser var gjort. Nå skal det bli bad, tre soverom og ei lita loftsstue her. I denne etasjen isolerer snekkerne med Glava, og det skal legges skjult elektrisk anlegg.


Monica og Henning


I første etasje males veggpanelen

Ytterveggene i første etasje er isolert med flis. Dette var vanlig på den tiden huset ble bygd. – Hvis arbeidet ble gjort skikkelig, det vil si at flisa ble komprimert, er en slik isolasjon like god som for eksempel Glava, forteller Jarle. – Vi har liten grunn til å frykte at Gunnar fusket med dette arbeidet, mener tømreren, som også forteller at vinduene og ytterkledningen i huset kan brukes.

Det er Hedalen installasjon som skal stå for elektrisk arbeid, og Asle Ivar Lie har rørleggerinstallasjonen i huset. Det skal bores etter vann i nærmeste framtid.

– Hele familien gleder seg til å flytte inn, forteller Monica. Kent skal gå på videregående skole. Når han er hjemme i helgene, kan han bruke sin egen leilighet på stabburet. Her blir det nok flere gitarriff å høre utover høsten...


Gunnar med snørokkoa på Bergsrud


Ei tilsvarende og ubrukt snørokkoe finnes på Kølhus. Den er laget i furu av et helt trestykke. Vakkert arbeid!


Gunnar var en dyktig håndverker. På arbeidene satte han initialene sine.

Relaterte saker: