Sist oppdatert: 20.11.2007 06:33

Smart løsning kan redde liv og eiendom

ÅGE HADLER
 Fra Statens kartverks Intenett-tjeneste Norgesglasset, kan du nå skrive ut en nødplakat og henge på hytteveggen. Plakaten angir hyttas geografiske posisjon og kan være til god hjelp om det oppstår en nødsituasjon hvor det er behov for akutthjelp fra politi, brannvesen eller ambulansetjenesten.
 

Redningsmannskaper opplever stadig at folk i akutt nød ikke klarer å gi en god nok beskrivelse av hvor de befinner seg. Spesielt gjelder dette om nødstedte ringer fra en hytte eller et sted uten adresse. Uriktig eller vag stedsangivelse kan resultere i sløsing med dyrebar tid for ambulansen.

Konsekvensene av dette kan være svært alvorlige. Statens kartverk har i samarbeid med Hovedredningssentralene og nødetatene utviklet en løsning som kan bidra til bedre sikkerhet.


Løsningen kan naturligvis brukes både på hytta og hjemme.

 

Utgangspunktet er gratistjenesten Norgesglasset som daglig benyttes av flere tusen internettbrukere. Her er det nå lagt inn en egen ”knapp” som publikum kan bruke for å lage en såkalt Nødplakat. Alt man trenger å gjøre er å peke på hytta i kartet, så lages Nødplakaten.

 

Plakaten gir en geografisk posisjon av hytta i et kartutsnitt, og GPS-koordinatene kommer automatisk fram, samt kommune og nærmeste stedsnavn. Til sammen utgjør denne informasjonen en stedsanvisning som det ikke er til å ta feil av. Nødplakaten skrives så ut og henges lett synlig på hytteveggen.

 

Ambulansene og redningssentralene er utstyr med kartsystemer som gjør det lett å finne fram hvis man har GPS-koordinatene. På denne måten spares verdifull tid enten det gjelder brann, akutt sykdom eller skade.

 

Kartverket håper at plakaten blir å finne på alle hytter over hele landet og håper den kan bidra til å redde liv og helse.

 

Statens kartverk har ansvar for datagrunnlaget; stedsnavn og kart samt teknologien bak.

  • Prøv tjenesten her.

For nærmere informasjon

 

Erland Røed, Statens kartverk 32 11 83 08/92 88 92 25

Anne Helga Gundersen, daglig leder Hovedredningssentralen Nord-Norge, 75 55 93 01