Sist oppdatert: 17.04.2008 19:58

Bamsefar ute av sitt lune hi

TEKST: ARNE HEIMESTØL
FOTO: GUNN KJENSRUD
 

Onsdag ble det funnet bjørnespor i nærheten av Mansetra/Aurdalsdammen i Vassfaret. Gunn Kjensrud  opplyser at sporene ble målt til 16 cm*17 cm. For en ukes tid siden var rovviltkonsulent Per Ivar Stensæter i Vassfaret for å se etter tilsvarende spor, men fant ingen. Dette kan tyde på at bjørnen nettopp har avsluttet vintersøvnen.

I fjor ble det samlet inn bjørnemøkk både fra Vassfaret og Begnadalen. DNA-tester viser at det har vært to hannbjørner i områdene. Begge har vært på østsiden av Begnadalen, og minst én av dem har oppholdt seg i Vassfaret.


– Jeg ble litt redd da vi fant bjørneporene, forteller Tuva (til venstre). – Det var godt å ha mamma og pappa i nærheten! (Til høyre ser vi  Sara - som er søster til Tuva.)

Hi-observasjon

I midten av oktober 2007 gjorde Tor Ola Skogstad en interessant observasjon på vestsida av Aurdalsdammen. På vei ned fra tåkehavet i høyfjellet kom han over to nyutgravde hi. Under noen steinblokker var det fjernet ca. to kubikkmeter med grus. Like ved hadde bamsen gravd ut en diger maurtue. Skogstad kikket inn i begge hulene, men følte at det var lurest å forlate området, for de ferske sporene og lukt på stedet tydet på at han kunne ha skremt vekk bamsen. På vei videre nedover mot Vassfaret så han flere maurtuer som var endevendt. Spor og bjørnemøkk fant han også rikelig av.

 – Det er sannsynlig at bjørnen som nå har vært i Vassfaret, har overvintret i dette området, sier rovviltkonsulent Per Ivar Stensæter.

Flere observasjoner i 2007

Den mest spesielle bjørneobservasjonen i 2007 ble gjort av Liv Kjersti Storruste. I begynnelsen av mai ville hun overvære tiurleik ved Strøen i Vassfaret. I morgenmørket listet hun seg stille oppover mot en spillplass.

– Pulsen var i utgangspunktet høy, men svært mye rasker slo den da jeg plutselig så en bjørn reise seg bare 10-15 meter unna. Bamsen blåste i nesa og satte av gårde, forteller Liv Kjersti.

I Bogen ved Vassfaret traff en jeger på en bjørn like over skoggrensa, og det ble gjort flere sporobservasjoner både i Begnadalen, Hedalen og Vassfaret.

Resultatløs lisensjakt

Flere sauer ble slått i hjel i Hedalen og Begnadalen i 2007, noe som førte til at det ble søkt om fellingstillatelse. Dette ble avslått, men det var lisensjakt i Oppland i tidsrommet 10. september til 15. oktober. Ingen bjørner ble felt. Like etter at jakta var over, ble det observert en bjørn mellom Flå og Vassfaret. Dette var utenfor jaktområdet, og lisensjakta var nettopp avsluttet.


Sporene som ble funnet sist onsdag, målte 16 cm * 17 cm


Da får vi trø varlig!