Sist oppdatert: 30.08.2008 07:29

Kinning av smør

TEKST: ARNE HEIMESTØL
FOTO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN
 

Setermjølk fikk de hos Gudmund Stugaard. Kunnskap om hvordan man kan lage kvitost, brunost og smør, har Kjellaug Kjensrud. I dag presenterer vi del 3 av serien om mjølkeprodukter – slik de ble laget i gamle dager i Hedalen. Når separerte fløten har blitt sur, er det tid for å kinne smør.

I vår tid jukser vi litt med redskapsbruken. Før benyttet en stavkinne. Nå duger miksmasteren til dette.

Her elter Kjellaug smøret for å få ut saup. Dette må skje med kaldt vann, og prosessen må gjentas flere ganger. En må også ha i salt.

Av saup kan en lage suppe, og det er også mulig å bruke dette melkeproduktet i brød. – For den som liker det, er saup også utmerket tørstedrikke, sier Kjellaug.


Smøret må samles på samme måte som en gjorde med kvitosten.