Sist oppdatert: 16.05.2008 19:53

Bredbånd i Hedalen

ARNE HEIMESTØL
 

I november 2007 bevilget Oppland fylke 3 millioner kroner til Valdres-kommunene. Pengene skulle gå til å gi de som bor i "hvite flekker", tilbud om Internettets motorvei. Kommunene må gå inn med egenandel til videre utbygging. – Saken kommer forhåpentligvis opp i kommunestyret i Sør-Aurdal i slutten av juni, opplyser rådmann Erland Odden.

Eidsiva har klart å gi noen flere tilgang til internettets motorvei de siste månedene. Om enda flere kan få bredbånd nå, kan selskapet selv best svare på.

Mobilt bredbånd
Mens en venter, kan det være aktuelt å bruke ICE sin løsning. Den er utførlig omtalt her. Vi får opplyst at det står en sender på Tjelleknatten.

Andre Lund har testet farten på denne forbindelsen noen steder i Hedalen, og dette ga følgende resultater:

  • I Brenninga: Stabil internettaksess på ca. 750 kbit ned og 100 kbit opp.

  • I Nordre Braka: Stabil aksess men hastighet på ca. 500 kbit opp og 100 kbit ned.

  • I Nordre Storruste: Stabil aksess med ca. 500 kbit opp og 50 kbt ned.

Det kan synes som om forbindelsen er bedre jo høyere oppe en er. Til sammenligning kan vi forteller at ISDN har 64 kbit, og modem har noe mindre hastighet.

Her kan du se hva Eidsiva tilbyr. Avstand til sentral og kvalitet på linje vil påvirke ned- og opplastingshastighet.

ICE sitt tilbud er en del dyrere enn Eidsivas, men dette kan være en midlertidig løsning til bredbåndet via for eksempel radio eller telenettet i de såkalte hvite flekkene (der bredbånd mangler). Vurderer du å bruke denne løsningen, må du ha ICE sin D-35 WLAN gateway (en boks ICE leverer).

Andre Lund kan gi flere opplysninger. Telefon: 23 33 76 08.