Sist oppdatert: 01.08.2011 05:07

Moltetur i år?

ARNE HEIMESTØL
 

Jeg har plukket molter ei ukes tid og gått i mange timer. I år er det molter å finne. Moltebjørnen har jeg ikke sett noe til, og ulvene jeg skrev om 1. april, er nok ikke på plass. Det skyldes nok treg saksbehandling i Halden kommune. ;-)

 


Jeg har holdt meg i 600-800 meters høyde. På åpne myrer er det lite bær å finne, men på skogsmyrer, der det er gress eller små trær, har jeg kommet over bra forekomster. Noe har vært modent, men mye har vært kart, slik at det, avhengig av hvor varmt det blir, vil være bær å finne i denne høyden i alle fall ei ukes tid ennå.


På fjellet har jeg ikke vært ennå, men jeg har hørt at det er store, røde bær å se enkelte steder der. I nordvendte lier i skogen modnes bærene seinere enn andre steder. Her regner jeg med at en kan finne molter en to–tre ukers tid ennå.

 

Som vanlig varierer det hvor bærene er å finne. Jeg har vært på myrer hvor jeg har plukket svært mye bær tidligere – og der det i år knapt er bær å se. Og så har jeg funnet gode forekomster der jeg tidligere har funnet lite. Skal du plukke molter, må du altså ha tålmodighet, være villig til å gå mye og ha litt flaks.

 

Moltekrem

Moltekrem er ikke å forakte. Her er oppskriften jeg bruker.

 

1/3 liter kremfløte

150 gram rårørt moltesyltetøy
150 gram kokt moltesyltetøy

 

Visp krem. Tilsett molteingrediensene og smak til med passe mengder sukker. (Jeg bruker lite sukker i syltetøyet. Den friske smaken av molter synes jeg er god.)


Tilbehør: Krumkaker og sjokoladekaffe.