Sist oppdatert: 29.09.2011 06:45

– Det jeg har fått være med på, er som et under.

TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: HELGE NORDBY
 

I dag har snekkeren og gründeren Odd Johan Kana sin siste arbeidsdag på Hedda hytter. 67-åringen ser fram til en aktiv pensjonisttilværelse.
 

Det var helt på begynnelsen av 1980-tallet Bete Beitski i Hedalen startet. Forespørsel kom fra Ål hyttebygg som ønsket å finne en produsent i Valdres som kunne overta produksjonen av disse hyttene.

 

Sammen med Harald Arne Haugen startet Odd Johan planleggingsarbeidet. – Harald Arne har flydd høyt, jeg har holdt meg nærere bakken. Sammen har vi fungert godt, smiler Odd Johan der han sitter på minikontoret sitt i produksjonshallen.

 

 

I 1982 ble første del av produksjonshallen bygd på grensa til Buskerud i Hedalen, og Arild Dammen kom med på laget. En stor og viktig endring kom da selskapet Hedda hytter ble etablert 1990. I dag er det hele 23 personer som jobber på fabrikken i Hedalen, og flere snekkerlag i tillegg, - som har oppdrag knyttet til montering. Verdt å merke seg er at Hedda også produseres av fabrikker i både Skjåk og Suldal.

 

Hedda hytter fikk tildelt positivprisen av Sør Aurdal kommune i 1992. I 2010 bli virksomheten kåret til å være Årets bedrift i Valdres. Samme år ble Hedda første miljøfyrtårn i Sør-Aurdal.

 

Odd Johan har foruten å være ansvarlig for selve produksjonen, vært innkjøpsansvarlig for alt materiell til bruk i produksjonsprosessen. Mang en selger har dratt seg i håret når han har forhandlet priser, til beste for bedriften.

 

I tillegg er han en meget dyktig håndverker. Det må også nevnes at i løpet av 29 år har han så å si ikke hatt sjukefravær.
 

Forrige uke markerte bedriften at en trofast medarbeider slutter. – Jeg satte spesielt stor pris på maleriet jeg fikk i gave, forteller Odd Johan. Motivet er hentet fra hjemstedet mitt, Berge ved Bergstjern.

 


 

Nå venter pensjonisttilværelsen. – Jeg har et småbruk og en seter som trenger vedlikehold. Til vinteren ser jeg fram til å ha bedre tid til å gå på ski i de flotte løypene vi har i Hedalsfjella, og jeg får også tid til sol og sommer – noe det ble lite av på Østlandet i sommermånedene i år.
 

Kana kommer fortsatt til å følge utviklingen i Hedda hytter. Han er én av aksjeeierne i en bedrift som ser lyst på framtiden.