Sist oppdatert: 17.09.2012 06:42

Skal du plukke tyttebær?

ARNE HEIMESTØL
  I en kommentar ønsker Olaf Ødegaard oss god bærtur. Flere har funnet molter helt til helga vi har bak oss. Nå er det tid for tyttebær-innhøsting.

Tyttebær er det å finne stort sett hvert år i Hedalen. For ei ukes tid siden undersøkte jeg noen plasser jeg pleier å plukke her i bygda, men resultatet var svært magert. To turer til Vassfaret ga langt bedre resultat. Fra Aurdalssetra og innover var det stedvis rikelig med bær å finne, og denne helga var de store og modne.

Det er meldt mye pent vær i dagene som kommer. Du rekker en tur til Vassfaret etter arbeidstid, og det er flott å ta ettermiddagskaffen der.

Trollkrem
Jeg tillater meg å dele en oppskrift på trollkrem som jeg har utviklet selv. Skulle du bli misfornøyd med resultatet, får du skrive en skjennepreken på forumet.

Jeg har alltid rørt tyttebærsyltetøy i frysen. Trollkremen lager jeg av dette, eggehviter og vaniljesukker. Slik gjør jeg det:

  • Bruk en miksmaster til å piske eggehvitene helt stive.

  • Hent frossent tyttebærsyltetøy direkte fra frysen. Skjær syltetøyet opp i små biter.

  • Pisk syltetøybitene og den stivnede eggehviten godt sammen.

  • Smak til med vaniljesukker.

Denne trollkremen blir svært stiv. Jeg lager den like før den skal serveres. Må jeg vente litt, setter jeg den gjerne i fryseren for at den skal holde seg kald og stiv. Trollkrem, vafler og sjokoladekaffe smaker utmerket!

Godt til mer også
Mange bruker tyttebær til kjøttretter. Denne helga spiste jeg rørte tyttebær til lettsalta torsk. Det smakte svært godt. Bare prøv!

Ellers bruker jeg rørte tyttebær på rista brødskiver. Litt rømme istedenfor smør gjør susen!