Sist oppdatert: 23.06.2013 05:48

Friluftsteater ved Fønhuskoia

TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: VEGARD FINSRUD OG ARNE HEIMESTØL
 

– Målet er at dette skal bli et godt samarbeidstiltak mellom Hallingdal og Valdres, sier skuespiller Cato Skimten Storengen. Lørdag fikk vi se utdrag av stykket som foreløpig har arbeidstittelen "Fønhusspelet".

Ideen om et spel knyttet til Mikkjel Fønhus ble født i 2009 da Cato Skimten Storengen deltok i "Isfolket". Paul Ottar Haga og Evy Kasseth Røsten var gode medspillere før "Vidalsskatten" ble gravd ned en våt sommerdag i 2009.

Næringslivet i Hallingdal og Valdres ble invitert til å være med på å finansiere grovmanus til Fønhusspelet, og på kort tid hadde en samlet inn 80 000 kroner. Eldgrim H. Springaard fra Hallingdal ble engasjert til å skrive dramatekst, og nå er et synopsis på plass.

–Ting har tatt tid, men vi har kommet et godt stykke på veg med prosjektet, forteller Skimten Storengen. – Målet er å få til et stykke som det vil ta to til to og en halv time å framføre. Han har god erfaring med samarbeids-prosjekter mellom profesjonelle skuespillere og amatør og mener det er mulig å sette opp stykket hvert andre eller hvert tredje år.

Når det gjelder utescene, er planene endret i forhold til dem vi ble kjent med i 2009. – Jeg tror at uteområdet ved Fønuskoia kan bli en utmerket spilelplass, ikke minst fordi vegen både til Valdres og Hallingdal er kort, sier Skimten Storengen. Og den tanken slutter Ringerikes Turistforening seg til.

Cato Skimten Storengen introduserer starten på stykket som det tok 20 minutter å vise fram.


Dramatikk ble det fra første stund


 


Konflikter mellom hallinger og valdriser

Eldgrim H. Springaard har skrevet førsteutkastet på stykket som foreløpig har arbeidstittelen "Fønhusspelet".