Sist oppdatert: 12.04.2016 06:23

Basarfaget

 

TEKST: SOLVEIG LIE
BILDER: ARNE G. PERLESTENBAKKEN

For dem som ikke har vært på basar siden trettendagsbasaren greide å få inn 166 kroner, er det en ganske bratt læringskurve til basaren den 10. april for foreningen Hedalesheimens Venner. Det ser ut som om det er mulig å bli innviet i et nytt fag; Basarfaget!

Basarfaget kan starte med at noen går gardlangs og selger lodd fra bøker. Mange lodd. Noen klarer å få billetter til Sverige og Danmark på premiebordet. Og noen som kan strikke – gir bort votter og luer og til og med en hel genser! Andre gir bort pølser og fenalår.  I Basarfaget er det slik at alle som blir spurt, gir!

Når det er klart for basar, kan det komme så mange på basaren, mange flere enn det som det til vanlig er plass til, slik at ekstra stoler og bord må trylles opp fra kjelleren.

På basaren møtes folk og alle basarhender er i aktivitet. Folk hjelper til over alt der det trengs og alle er med på å organisere aktivitetene.

På mange Hedalskjøkkener har det ofte på forhånd blitt bakt kaker, slik at det kan være noen kvadratmeter med kaker på bordene, og kringla må være lokal ekspertise.

Alle som kan Basarfaget kjøper kaffe og kaker, og noen kjøper egen bakst! Det tilhører Basarfagets kjerneverdier.

Så skal det trekkes! Det kan gjøres veldig effektivt – på data.
Noen vinner ingen ting. Men i Basarfaget er det vel slik at du saktens kan vinne på neste basar!

I Hedalen ser det ut til at Basarfaget er gammel kunnskap - som fortsetter.
Det kom inn 20 000 kr fra loddsalg på forhånd, og det kom inn 9000 på basardagen! Da det kom inn 166 kroner, var det øreavrunding oppover. Nå er det kroneavrunding oppover, og fintelling pågår.

Det minnes om forlenget årsmøte i Foreningen Hedalsheimens Venner. Jo flere som kommer, jo bedre er det!

Hedalsheimen har mange venner og gode venner må man jo ha. Og snart kan det hende at man kan lære seg Dugnadsfaget også.

---------------

Bildekommentarene er laget av Magne Ruud

 

 


 

Medlemmer av styret hadde reist rundt i Hedalen, i hver krik og krok og solgt lodd. Mer enn 4 000 lodd var solgt.

 

Ca. 35 personer var tilstede på basaren, hvor det var kaffe, te, vafler og kaffe til salgs. Yngre og eldre så ut til å hygge seg i lag, og det ble også solgt en god del lodd før trekningen startet.

 

 

 

 

 

 

Hovedgevinsten var denne gangen ei spekeskinke, men den flotteste gevinsten var en hjemmestrikket genser med lue, strikket av Kari Skogly.

 


 

Trekningen skjedde på moderne vis ved at Nils Garli foretok random-trekning ved hjelp av PC.  Selv om det statistisk sett skulle være ca. en gevinst pr 100 lodd solgt, så opplevde vi at en og samme loddtaker fikk tre gevinster.

Med andre ord er det noen som har bedre vinnerlykke enn andre.

 


Nostalgi

 


Fra gamle dager

 


Eldre mote