tPublisert:  10.11.06

 

 

Hedalen ungdomslag feira det nyoppussa Lokalet

SIGRID HAUGEN

Nordre Hedalen forsamlingshus, eller Lokalet, som det kalles i dagligtalen, har i sommer gjennomgått en omfattende restaurering. Etter at det gamle golvet ble fjerna, ble det fylt med løsleca og støpt nytt betongdekke, og lagt klikkparkett.

Tak og vegger er luta og bleika, listverk pussa og malt. Mange hundre dugnadstimer og 130.000 kroner, herav 80.00 gitt av bedrifter og privatpersoner, ligger bak denne store jobben.

Lørdag inviterte ungdomslaget sponsorer og dugnadsfolk til fest for å feire oppussinga. Leder i ungdomlaget, Håvard Sukke, kunne ønske mer enn hundre personer velkommen til en festpynta sal. Han takka alle som på en eller annen måte hadde bidratt til sommerens storarbeid. Svært mange har vist pågangsmot, positiv innstilling og arbeidsvilje, men han ville likevel framheve innsatsen til Halstein Nerby, Geir Øverby, Tommy Brenden og Gunn Kjensrud. Og jeg tror vi kan legge til: Håvard Sukke!

Hedalen ungdomlag ble stifta i 1898. Tidlig på 1900-tallet fikk laget eget forsamlingshus ved Nerby. Bygdas foregangsmann, Ole Nerby, ga fri grunn til huset. Byggearbeidene ble satt bort til Ole Dokkehaug og Halvor E. Lia for 3.100 kroner.
Les mer om ungdomlagets og lokalets historie i jubileumsboka ”Alt av aand vil op og fram” : små glimt fra de første 100 år av Hedalen Ungdomslags historie 1898-1998.” Forfatter: Eldor Bråthen.

Gjenåpningsfesten starta med feiende danseinnslag av jenter fra Fossekallen Hed.

Revygruppa Sidste Udvei, representert ved Lars Elsrud, leverte en fersk kommentar til folkeavstemningen om kommunesammenslåing i Valdres.

Professoren, alias Roar Myrvang, dukka også opp, og fikk etter hvert det ærefulle oppdrag å klippe snora og foreta den offisielle åpninga av det nyoppussa Lokalet.

På kjøkkenet sørga Kjellfrid og Brita for en utsøkt meny: spekemat og nydelig tilbehør.

Under tallerkenen lå det allsanger, og de eldste av oss kunne nikke gjenkjennende til alle 3.
Mye bygdehistorie fortelles i disse visene, som vi her gjengir. ”Hedalen Ungdomlag 100 år” er skrevet ble Eldor Bråten til 100 årsjubileet i 1998.
”Gamle-lokalet som ble nytt” ble skrevet av Edvard Elsrud til den forrige restaureringa sist på 1970-tallet.
”Ei lita vise for hedøler” skrev Eldor til en av ungdomslagets mange revyer. Vegen over åsen er utbedra, men de andre problemstillingene er skremmende aktuelle den dag i dag, 25 år etter!

Dansemusikken for anledningen bød også på nostalgi. Gruppa ”Tælahiv”, som sist spilte sammen for 13 år siden, klarte nå som da å få fart på danseføttene. Vi håper det ikke blir like lenge til neste gang!

En verdig markering av et prosjekt som ungdomslaget kan være stolte av!


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |