Sist oppdatert: 23.08.2013 20:41

Ny møteplass i Vassfaret

TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: TROND ØIGARDEN OG ARNE HEIMESTØL
 

Det som er gledelig med Vassfardagen som ble arrangert sist søndag, er at vi klarte å få til et samarbeid på tvers av fylkesgrensa som går midt i vassdraget.  Det er langt fra noen tradisjon at hedøler og hallinger skal gjøre noe sammen, i alle fall ikke i nyere tid, sier Bjarne Berg.

Til tross for grått vær møtte mellom 250 og 300 opp og fikk med seg bl.a. kåseri om bjørn (se tidligere oppslag), foredrag om vassfarbrøtningen, et tilbakeblikk på bosetting i Vassfaret og ikke minst et møte med Berte Skrukkefyllhaugen i Karin Reiergårds skikkelse.


Karin Reiergård som Berte

Aktiviteter for barna ble også vektlagt. Det var natursti med alt fra hesteridning til fuglekassesnekring, bueskyting og fiskekonkurranse.

En sterk kvinne
Hovedaktivitetene på Vassfardagen var lagt til Skrukkefyllhaugen, der Berte Skrukkefyllhaugen ble født i 1854. Som barn hadde hun lekekamerater på Bjørke, gikk på skole fra hun var 12 år – tre uker hvert halvår – på Vassfarplassen og ble konfirmert i Flå.

"Berte var arbeidssom, veltalende og intelligent, men hennes liv var preget av slit, fattigdom og nød", leser vi i boka Vassfaret – natur, dyr, folk og historie (O. Akervold og M. Akervold). Den piperøykende dama ble gift og kommenterte det slik: "Ekteskapet har mange sorger, men sølibatet har ingen gleder!"

Historia om den sterke kvinna på Skrukkefyllhaugen handler også om tvangsflytting, at hjemmet hennes ble brent ned, og at hun til slutt fikk nytt bosted i Hallingvika. Fra hun var 67 år til hun døde, 95 år gammel, bodde hun i Flå.

Nytt liv på Skrukkefyllhaugen
For noen år siden var det kun rester å se etter hustomta Berte hadde, og den var godt gjemt i granskog. Marit Stensrud og Bjarne Berg har ryddet området og fått opp flere eldre, restaurerte bygninger. – Fylkesmannen og kommunen har vært gode medspillere, og vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra folk som har fulgt byggeprosessen, forteller Bjarne.
– Det virker som om mange kjenner historien om Berte, og at de har et forhold til Skrukkefyllhaugen.


Marit Stensrud og Bjarne Berg foran det nye hovedhuset på Skrukkefyllhaugen

Ekteparet Stensrud og Berg ser svært positivt på initiativet Ida Glemminge, som er naturveileder i Statens naturoppsyn med base i Flå, tok for  å få til Vassfardagen – der mesteparten av programmet ble gjennomført på Skrukkefyllhaugen. Veien fra Flå var åpen, og Skrukkefyllhaugen ligger strategisk plassert, med gode parkeringsforhold, midt mellom Flå og Hedalen.

Nå ser ekteparet for seg at dette kan bli møteplass for tilsvarende arrangement seinere. Et viktig mål er å ta vare på kulturhistorien til Vassfaret. Stedet vil også kunne bli brukt til utstillinger, møter, andre sammenkomster og utleie for ei helg eller ei uke.

Gjenoppbyggingen vil fortsette. Låven mangler fortsatt tak, det vil en få ordnet før vinteren kommer. Neste år skal det komme et lite hus til på tomta der fjøset stod.  Noe mer skog må ryddes, og det skal settes opp skigard rundt åkrene.  En viktig del av prosjektet er også å rydde og skilte stier i nærområdet.

Tilfreds initiativtaker
– Jeg er svært fornøyd med Vassfardagen. Det er hyggelig å få lov til å dra i gang et arrangement i et så flott område og med så mange hyggelige og dyktige mennesker som bidrar, sier Ida Glemminge. – Det var godt oppmøte, både i forhold til at dette var første gangen, at avstanden inn til Skrukkefyllhaugen er lang, og i forhold til at det var meldt mye mer regn enn det som faktisk kom.


Ida Glemminge sammen med sin datter

Glemminge forteller at det også var mange som takket for en flott dag, og som gjerne ville komme igjen. – Dette er kommentarer vi tar med oss videre. Er interessen tilstede lokalt, vil vi jobbe for at vi kan arrangere en slik dag til neste år også.

Målet med et slikt arrangement er å utvikle et godt nettverk for samarbeid, være en sosial arena, øke interessen for verdiene i – og kunnskapen om – Vassfaret blant folk, og ikke minst gi gode opplevelser ute i naturen. Jeg føler vi kom i mål på alle disse punktene.


"Berte" i Karin Reiergårds skikkelse sammen med Bertes barnebarn,
Birgit Listøen (85 år)


Ola Akervold ved Bjødnahaugen, 848 meter over havet, der han holdt foredrag om bosettingsplasser i Vassfaret.


Jahn Børe Jahnsen holdt kåseri om bjørnen i kirken


Eldor Bråthen holdt foredrag om Vassfarbrøtningen


Viken skog hadde stand på Skrukkefyllhaugen


Nathalie Adriana fra Gulsvik


Fredrik fra Flå prøver fiskelykken i Skrukkefylla, vannet der Berte hentet mye av maten til familien da hun bodde på Skrukkefyllhaugen.


Fuglekassesnekring


Turistforeningens stand. Foreningen har hytte på Veneli, ved Strøen og i Bogen.


Børge ved Skrukkefylla sammen med sin far. De kommer fra Askøy.


På Hallingsida av Vassfaret finnes det 43 informasjonstavler.


Informasjon om flyslipp i Vassfaret under 2. verdenskrig. Bjødnahaugen