t



Publisert:  03.03.13
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bautahaugen samlinger 1902 - 2002

Tekst:  Sigrid Haugen

Bilder:  Ole Bjarne Strømmen og Marit Kjølberg Haglund

Styreleder Elling Fekjær på samme talerstol som ble brukt ved avdukinga av den første bautaen i 1905, utlånt fra Goplerud slektsmuseum. 30. juni 2002 ble en merkedag i Bautahaugens historie med en storslagen feiring av jubileets 100 årige historie.

I 1902 ga daværende eiere av Nordre Braka, Gunhild Marie og Gudbrand Brager Brager, den gamle dansarfeten Jonsrudhaugen vederlagsfritt til et "samlingssted for bygden". I dag rommer samlingene 15 hus, 2500 enkeltgjenstander, en gammel slektsgard og den gamle bygdemølla i Hedalen.

Den første bautaen, minnesmerket over hedølingene som var ute i krigen 1808-14, ble reist i 1905. I 1952 kom det første huset, og i dag rommer samlingene  hus, en mengde gjenstander og mange andre kulturhistoristoriske minnesmerker.

I prosesjon mot Hedalen stavkirke. Fylkesmann Kristin Hille Valla og styreleder Elling Fekjær i første rekke. Jubileumsfeiringa starta kl 11 i Hedalens aller største klenodium, stavkirka fra 1150. Ei fullsatt kirke tok i mot prosesjonen med ledere fra kirke, museum, kommune, fylke og stat. Vikarprest Tore Samuelsen formidlet liturgien, og domprost Ole Elias Holck holdt en mektig preken.

Med Guri Amundsplass ved orgelet, Ole Kristian Nyhagen på trompet og felespill av Trygve Bolstad ble jubileumsmessa også en mektig musikalsk  Tegerarbeid og andre håndverk demonstreres ved Årestuggua.opplevelse. Trond Bråtens solosang og Hedalen sangkor med dirigent Tone Berg bidro til det samme.

Gudbjørg Fønhus Stensrud framførte dette vakre innslaget.

Kl. 13 starta folketoget fra Hedalen skole, med museumsstyre, fylkesmann og en rekke innbudte gjester i spissen. Hedalens dyktige korpsmusikere, med forsterkninger fra Begnadalen og Bagn, sørget for riktig takt og marsj-stemning. Så fulgte faner og foreningsmedlemmer fra hele kommunen, og deretter et stort brudefølge med et staselig brudepar i hesteskyssen. En blankpolert gammel veteranbil slutta seg også til toget før Hedalen sangkor danna baktroppen.

Lasse Juvkam stilte i folketoget med denne flotte veteranbilen. På Bautahaugen var det pynta til fest ute og inne, og sola glitra gjennom bjørkelauvet da Opplands nye fylkesmann, Kristin Hille Valla, høytidelig åpna det nye Museumshuset. Korpsfanfare og nydelig musikk av de unge felespillerne i "Bjørkstubben", innleda fylkesmannens tale.

Museumshuset er den tidligere Brakastuggua, flytta heil til Bautahaugen høsten 2001.

Det ene rommet er kjøkken, det andre museumsbutikk. I kjelleren er det toaletter og et stort brannsikkert rom, som i framtida skal romme verdifullt arkivmateriale for bygda.

Det var stor interesse for den rykende ferske jubileumsboka.

Kongefamilien dukka opp likevel - på ungdomslagets programpost. Her representert ved konge og kronprins. Innslaget vakte stor jubel! Salget gikk strykende, og forfatteren, Eldor Bråthen, hadde det travelt med signering.

Boka har tittelen: BAUTAHAUGEN 1902 - 2002, SAMLINGSSTED I HEDALEN GJENNOM 100 ÅR. Den er på 145 sider og har en mengde bilder. Bautahaugens historie er også Hedalens historie, og boka gir mye verdifull dokumentasjon av bygdas utvikling. Et kjærkomment tilskudd til lokallitteraturen! Boka blir å få kjøpt i Museumshuset utover sommeren, og den koster 200 kr.

Halvannen times program-pause gikk fort, for det var mye å se og oppleve, både i og utenfor husa. I Brakadokka ble matkøa lang, og husflidslags- og husmormorlagsmedlemmer hadde en stri tørn med å fylle sultne mager med rømmegrøt, pølser, kaffe og wienerbrød.

Hedalen sangkor, Sør-Aurdal koret og Vestre Slidre Sanglag i felles sangglede.Mange besøkte utstilling i det brannsikre rommet : "ET BYGDESAMFUNN GJENNOM 100 ÅR." Det meste av den blir stående der i sommersesongen.

Værgudene var lunefulle denne jubileumsdagen. Etter et kraftig regnskyll titta sola fram igjen da programlederne Mari-Ann Klemmetsrud og Harald Arne Haugen ønska velkommen til en flott og allsidig jubileumskonsert ved amfiscena i Brakadokka.

Her er programmet:

KL. 15.00

JUBILEUMSKONSERT

amfiscena ved Brakadokka
Programansvarlig: Bente Hemsing
Programledere: Harald Arne Haugen og Mari-Ann Klemmetsrud

* Hardingfelespelemenn fra Valdres, Hedalen sangkor, Sør-Aurdal koret og Vestre Slidre sanglag: "Brurlått frå Valdres", arr: Else Berntsen Aas.

Dirigenter: Tone Berg og Jan Henrik Bakke

Ved fiskebua var dissa kara i gang med bøting av fiskegarn. * Lurfanfare ved Svein Thorsrud

* Velkommen ved programlederne

* Felleskoret: "Såg du mitt land", tekst av Halvor Floden og melodi av Sparre Olsen
* Dansegruppa Fossekallen Hed. Leder: Ingunn Kana.

* Allsang:

* Tale ved styreleder Elling Fekjær

* Hilsen ved fylkesordfører Hans Seierstad

* Ole Aastad Bråten og Knut Aastad Bråten, langeleik:

"Sumarmorgon" av Eivind Groven.

* Cato Skimten Storengen: opplesning fra "Bjønnsaksa" av Mikkjel Fønhus.

* Inger Lise Fossen og Ørnulf Juvkam Dyve: "Fødd i går"

av Haldis Moren Vesaas, tonesett av Ørnulf Dyve

* Trekkspillkara Malvin og Reidar ved båthuset. Tale ved ordfører Knut Torgersen

* Hemsing-søstrene, Eldbjørg (12) og Ragnhild (14), fiolin:

-Tre små duetter: "Allegretto Cantabile" av Henning Kraggerud og

to rumenske melodier av Bela Bartok

* Hilsen ved stortingsrepresentant Olemic Thommessen


* Hedalen ungdomslag, teatergruppa

* Musikkorps fra Hedalen, Begnadalen og Bagn. Dirigent: Arild Bjørnstad.

1. Anka, Thidault, Srancoois og Revaux: "My way", arr: Bernarts

(solist: Cato S. Storengen).

2. Hedalsmarsjen" etter Lars Bertelrud.

Selv om det nå var lidd langt på ettermiddagen, var det få som forlot Bautahaugen ennå.

Korps og kor fortsatte med stemningsfull sang og musikk. Ved båthuset hadde et par karer slått seg ned med trekkspillet sitt, og ved fiskebua møtte vi to Vassfar-fiskere.

Tegerarbeid og anna gammelt håndverk ble demonstrert, og på setra bød budeiene på vafler og seterprim. Slåttefolka var i sving med arbeidet, og onga leikte på setervollen.

Først da nye regnskurer fra Vassfaret nådde Bautahaugen, rusla de siste av nærmere 400 besøkende ned fra haugen.


Nettsideansvar: Arne Heimestø|